Dom zdravlja Valjevo, pored vakcinalnog punkta u hotelu „Grand“ gde svi zainteresovani mogu da prime vakcinu protiv korona virusa, organizuje i imunizaciju u kućnim uslovima. Ova usluga je dostupna više od mesec dana i u prvom navratu bilo je obuhvaćeno oko 200 starih, nepokretnih ljudi, koji nisu u mogućnosti da dođu na vakcinalni punkt.

Zbog nedostatka doza Sinofarma, akcija je obustavljena, ali je krajem aprila, kada je stigao novi kontingent, ponovo nastavljena. Tokom vikenda u planu je vakcinisanje još 100-tinak ljudi.

Svakodnevno pristižu prijave. Svakog radnog dana otprilike dva tima idu na teren. Sve dok imamo doza, tako će se odvijati. Ono što je pohvalno jeste da su pojedine mesne zajednice sa seoskog područja preuzele inicijativu, a po uputstvima struke, da organizuju vakcinaciju. U planu je organizovanje vakcinacije na Stavama, Divčibarama, u Divcima, Kamenici, kaže Vesna Pavlović, glavna sestra Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo.

Na terenu su tri ekipe Doma zdravlja, koju čine patronažna sestra i lekar službe kućnog lečenja ili lekar službe za zdravstvenu zaštitu odraslih, a u priključili su se i pedijatri, kaže Vesna Pavlović, ističući veliki angažman kolega.

Ono što je naša procena je da veliki broj ljudi koji se prijavio za vakcinaciju u kućnim uslovima, nema apsolutnu opravdanost, jer nisu hroničari, nisu teško obolela lica, hendikepirani, niti teško pokretni, dodaje ona.

Vakcinacija u kućnim uslovima predviđena je i za područje grada i za seoske sredine.

Podeli članak na društvene mreže