Apsolutni laureat takmičenja, laureat za muzičke akademije i dobitnik nagrade porodice Kulenović na 23. valjevskom festivalu flaute „Tahir Kulenović“ je Andrijana Pantić, student druge godine Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Laure Levai Aksin.

Za srednje muzičke škole, laureat je Marija Obradović, učenica prvog razreda SMŠ „Živorad Grbić“ iz Valjeva u klasi profesorke Zorane Matić, dok je tu titulu za osnovne škole ponela Katarina Borbelj, učenica drugog razreda OMŠ „Josip Slavenski“ iz Novog Sada u klasi profesorke Ivane Bandić.

I ove godine, žiri je ostao veran tradiciji i dobroj praksi organizatora Festivala, da izabere najboljeg pedagoga i klavirskog saradnika, a na 23. susretima ovo priznanje je dodeljeno Kseniji Mijatović iz MŠ „Isidor Bajić“ iz Novog Sada i Sanji Knežević Gavrilović iz MŠ „Živorad Grbić“ iz Valjeva.

U saopštenju valjevske muzičke škole se kaže da je tu obrazovnu ustanovu predstavilo na zavidnom nivou ukupno 26 učenika iz klasa profesorki Slobdanke Vasiljević Ljujić, Zorane Matić i Radice Đedović, koje su nastupale uz klavirsku sradnju prof. Sanje Knežević Gavrlilović. Snažan i brojan tim valjevskih flautista osvojio je ukupno 26 nagrada. Pored najbolje plasirane, Marije Obradović, osvojeno je još 14 prvih nagrada i 11 drugih na nivou osnovne i srednje škole.

Tradicionalno takmičenje flautista održano je od 14.do 16.maja, a zbog epidemiološke situacije organizovano je online. Uprkos tome, interesovanje je bilo veliko. Prijavilo se 107 takmičara od devet do 22 godine iz Srbije, Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. O najboljima je odlučivao desetočlani žiri sastavljen od profesora muzičkih akademija do eminentnih pedagoga. Predsedavao je Miomir Simonović sa FMU iz Beograda

I ove godine, generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo, a Festival je realizovan u saradnji Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga i MŠ „Živorad Grbić“.

 

 

Podeli članak na društvene mreže