Na dan rođenja velike pesnikinje 16.maj u Valjevskoj gimnaziji je organizovana završna manifestacija povodom 29. poetskog konkursa „Desanka Maksimović“.

Pravo učešća su imali svi redovni učenici srednjih škola sa prostora bivše Jugoslavije koji pišu na srpskom jeziku. Žiri u kome su bili Dragan Lakićević, pesnik i glavni i odgovorni urednik SKZ, akademik Matija Bećković, pesnik i dr Vera Vaš, profesor srpskog jezika i književnosti u Valjevskoj gimnaziji je odlučio da je pobednik ovogodišnjeg Poetskog konkursa Konstantin Filipović, učenik trećeg razreda filološkog smera Valjevske gimnazije. Žiri je istakao „zrelost Konstantinovih stihova, izraženih u složenoj metaforici iz istovremenu stvaralačku smelost da odnose u prirodi predstavi retkim i nesvakidašnjim simbolima“. U Valjevskoj gimnaziji su ponosni na prvu nagradu , dobijenu posle 20 godina. Pre toga je ta obrazovna ustanova imala 2001.godine pobednicu Marku Tomić, sada dr istorije umetnosti. Drugu nagradu na konkursu u 2021. godini je osvojila Marija Aćimović, učenica Gimnazije Banja Luka, a dve treće nagrade pripale su Jani Šoškić iz Filološke gimnazije Beograd i Mioni Čolić, đaku Srednje škole Brus.

Na 29. poetski konkurs „Desanka Maksimović“ pristigle su 34 pesničke zbirke, a u finale je ušlo 10.

S obzirom da prva nagrada podrazumeva i štampanje zbirke, ove godine su zbog pandemije korona virusa, one dodeljene i pobednicima konkursa u 2019. Lenki Nastasić, tada učenici gimnazije „Veljko Petrović“ iz Sombora, kao i u 2020. Aleksi Viliću, učeniku Karlovačke gimnazije. Nazivi tih zbirki su „Sa druge strane pera“ i „U noći kada je crveni mesec plakao“.

Direktor Valjevske gimnazije Predrag Jevtić je izrazio zadovoljstvo ponovnim organizovanjem praznika poezije. Zahvalio se učesnicima i mentorima na poštovanju koje ukazuju pesničkom konkursu u Valjevu, kao i članovima žirija na angažovanju. On očekuje da će tradicija tog jedinstvenog pesničkog konkursa trajati dugo.

Pre finalne svečanosti u Valjevskoj gimnaziji, gosti i domaćini su posetili Brankovinu gde su položili cveće na Desankin grob. Po završetku programa, mladi pesnici su govorili stihove iz svojih zbirki, pred spomenikom Desanki Maksimović u Valjevu.

Podeli članak na društvene mreže