Valjevski privrednici su prethodnih dana izražavali nezadovoljstvo načinom raspodele sredstava koja su donirali gradu na početku pandemije korona virusa.

Tražili su da se taj novac uplati na poseban podračun u trezoru, a organizovali su u saradnji sa Crvenim krstom Valjevo i deljenje paketa namirnica za siromašne sugrađane. Kako je napisao jedan od njih u tekstu na društvenim mrežama, građani su taj gest ocenili kao divnu ideju. On je u tom tekstu napisao i da su privrednici bili iznenađeni da je Štab za vanredne situacije, nenamenski potrošio više od 1,5 miliona dinara za plaćanje računa za dezinfekciju „otvorenih površina“ čime je direktno prekršio član 1. Ugovora o donaciji u kome piše: Predmet ovog ugovora je regulisanje međusobnih prava i obaveza u vezi donacije novčanih sredstava zdravstvenim ustanovaam (za borbu protiv bolestui COVID 19 izazvane virusom SARS CoV-2) i pomoći socijalno ugroženim građanima, kao ni član 4. u kome je rečeno: primalac donacije je prihvata sa zahvalnošću i obavezuje se da sredstva po tom osnovu koristi isključivo za namenu navedenu u članu 1.ovog Ugovora...

On je takođe naveo da su privrednici bili zatečeni takvim ponašanjem Štaba za vanredne situacije, te da je i predstavnik Regionalne PKS bio uz njih, ali da su gradske vlasti „odlučile da rade šta im je volja“.

Privrednici još uvek ne žele da daju izjave za medije, ali kažu da su tražili od Štaba za vanredne situacije da im se dostavi tačan spisak svih koji su dali novac, koliko je ko od njih pojedinačno dao, kao i računi o uplatama koje su izvršene od tog novca, kome je i za šta dat. Кako nam je jedan od njih rekao, odgovoreno im je da im za to treba desetak dana, što je, kaže on nelogično, jer svako od njih zna, da se to može uraditi vrlo brzo. S toga su privrednici u stalnim međusobnim kontaktima i kako kažu insistiraće na dostavljanju informacija o raspodeli svih uloženih donatorskih sredstava.

Podeli članak na društvene mreže