Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar, danas obeležavaju Veliki petak, dan sećanja na Hristovo raspeće. On je i najtužniji dan u istoriji hrišćanstva.

Sedmica pred Uskrs za pravoslavne vernike je Strasna sedmica, kada se sećamo događaja izdaje, hvatanja i stradanja Gospoda Isusa Hrista. Tokom ove sedmice u hramovima su drugačija bogosluženja i oni prikazuju sve te događaje.

Na Veliki petak se u hramovima iznosi plaštanica, platno na kom je prikazano Hristovo polaganje u grob i ostaje do praznika Isusovog vaskrsenja, kada se obnosi oko hrama i unosi u oltar. Takođe, u valjevskom kraju je običaj da se, simbolično, provlači ispod plaštanice.

Naši preci su u mnogo većim nedaćama uspeli da se prilagode i podmire sve svoje duhovne potrebe, pa se i mi ugledamo na njih. Valjevska eparhija je među prvima dala preporuku da se poštuju saveti stručnjaka. Tužni smo što naši sugrađani neće moći da dođu u hramove na Vaskrs, ali ga svakako možemo proslaviti u krugu porodice, kaže sveštenik Slobodan Aleksić.

Alekić poručuje da se svi vernici u svojim domovima, sa svojom porodicom pomole Gospodu, a da će već u utorak moći da dođu u crkvu na bogosluženje, naravno, uz poštovanje svih preporučenih mera.

Zbog sitacije sa korona virusom, sveštenici nisu mogli da osvete vodicu u svim domovima, ali će se, kako je Aleksić rekao, sa tim nastaviti tokom Petrovskog posta. Domaćice danas farbaju vaskršnja jaja i svakako u vodu u kojoj ih kuvaju, mogu staviti ili osvećenju uskršnju ili bogojavljensku vodicu.

Uprkos zabrani okupljanja, molitve u hramovima ne prestaju. U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Valjevu pashalno opelo je danas u 23.00. Sveta Liturgija biće služena su 7.00, a vaskršnje jutrenje u 23.00. U Hramu Vaskrsenja Hristovog Sveta Liturgija počinje u ponoć. Na Vaskrs u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice jutrenje je u 6.00, a Sveta Liturgija od 7.00. Drugi i treći dan Vaskrsa liturgija će biti služena od 9.00 u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice.

Podeli članak na društvene mreže

Comments powered by CComment