“Ovo je svakako uspešan primer saradnje civilnog sektora, gradova i oppština Zapadne Srbije, u podizanju kapaciteta zapošljavanja Roma i drugih marginalizovanih grupa, povratnika po sporazumu o readmisiji drugih društveno osetljivih grupa”, rekao je Božidar Jovanović, iz Lajkovca jedan od predavača za polaznike radionica koje se organizuju u okviru projekta “Više šansi za bolje mogućnosti zapošljavanja u Zapadnoj Srbiji”.

U oviru tih obuka, polaznici stiču znanja u poboljšanju sopstvene socijalne inkluzije, u ovom slučaju na lokalnom nivou. Jovanović smatra i da je grupa koja prolazi obuku u Valjevu dobro odabrana i da u narednom periodu može biti dobar zagovarač zapošljavanja ljudi iz romskih naselja i drugih osetljivih grupa, jer im omogućava direktan uticaj na donošenje odluka u okviru projekta:

Ovde je jako važno da polaznici postanu svesni svojih kapaciteta i mogućnosti, kao i da steknu potrebna znanja. Sa druge strane treba da sagledaju i šta im je dostupno na lokalnom tržištu, na koji način mogu da ostvare zaposlenje, bilo kod nepoznatog poslodavca u privatnom sektoru, ili u samozapošljavanju, kroz pokretanje sopstvenog biznisa ili poboljšanja statusa poljoprivrednika. Kroz radionice oni će spoznati i značaj dokvalifikacije i prekvalifikacije, kako bi povećali mogućnosti zapošljavanja. To je, pored formalnog obrazovanja, suština i ovakvog, da kažem, neformalnog obrazovanja, rekao je Božidar Jovanović.

Jovanović naglašava i važnost podrške lokalnih samouprava, jer bez tog mehanizma ne može se doći do konačnog cilja, a to je zaposlenje. Tutreba da učestvuju svi, od nevladinih organizacija, koordinatora za romska pitanja, zdravstvenog medijatora, pedagoškog asistenta, ali i NSZ.

Proces zapošljavanja je vrlo težak. Zato se nadamo da će ovakav vid saradnje i pomoći građanima iz romskih naselja, ali drugih marginalizovanih grupa, podići tu temu na viši nivo, kako bi se toj populaciji dala veća šansa da se zaposle, istakao je Jovanović.

Projekat “Više šansi za bolje mogućnosti u Zapadnoj Srbiji” će omogućiti zapošljavanje 20 lica, prvenstveno Roma, ali i povratnika koji će unaprediti njihove kompetencije za obavljanje pojedinih poslova. Druga grupa od 20 lica će dobiti pomoć u pokretanju spstvenog biznisa – samozapošlajavanja, a njih 10 će dobiti materijalne subvencije. U trećoj grupi 2o poljoprivrednika iz te populacije dobija podršku kroz obuku, od toga njih 10 dobija opremu za razvoj poljoprivredne delatnosti.

 

Podeli članak na društvene mreže