U Galeriji Narodnog muzeja Valjevo otvara se izložba pod nazivom „Venčani i svadbeni običaji u valjevskom kraju“, autora Gordane Pajić, muzejskog savetnika, etnologa. Venčani i svadbeni običaji važan su društveni događaj o kom govore brojne fotografije, kao najvernija svedočanstva vremena u kom su nastajale.

Muzejska prezentacija svadbenih običaja u valjevskom kraju hronološki prati period od kraja 19. veka pa sve do danas, a tematski naglašava sve važne momente ovog ceremonijala.

Najbolji način da sagledamo I dokumentujemo svadbenu ceremoniju jeste fotografija koje smo svojevremeno kada je izlozba pripremana dobili od velikog broja sugrađana na pozajmicu. Fotografija prati tok događaja od dogovora porodica, preko veridbe do samog venčanja I običaja koji se sprovode. Na izložbi se mogu pored fotografija videti I predmeti vezani za svadbu, pozivnice, čutura sa cvecem I peškirom za poziv svatova, odevni predmeti, venčanice, muška odela, miraz koji je bio čak regulisan ugovorom u 19. veku. Običaji se menjaju shodno vremenu u kom se živi I uticaju I razvoju privrede, jer što je bolji ekonomski status raskošnije su I svadbe bile. Nakon Drugog svetskog rata do šezdesetih godina svadbe su bile skromne kao I venčanice, a negde od osamdesetih kada se zemlja otvara više prema svetu I običaji su raskošniji.

Poštujući sve propisane epidemiološke mere prevencije Narodni muzej Valjevo prima isključivo pojedinačne posete i to:

  • Od utorka do subote od 10 – 18 časova
  • Nedelja od 10 – 15 časova.

Izlozba “Venčani i svadbeni običaji u valjevskom kraju” otvara se 07. avgusta i biće otvorena do 07. septembra.

Podeli članak na društvene mreže