Skijanje je među onim oblastima koje će moći da se odvijaju uobiajeno i tokom pandemije korona virusa. S obzirom da su Divčibare najbliža destinacija ne samo Valjevu, vec i svim okolnim opstinama Kolubarskog okruga, ali i Beogradu i Vojvodini, raspitali smo se da li je na stazi Crni vrh sve spremno za doček skijasa.

Menadzer ski centra Andrija Marjanović, kaže da se pripreme privode kraju.

Upravo završavamo remont žičare koji se radi svake godine pred zimsku sezonu. Postavljaju se strunjače i priprema prostor oko staze. Takodje je testiran sistem za veštacko osnežavanje, kako bi bio spreman za ovaj vikend sa niskim temperaturama. Korak po korak se pripremamo i za prirodne padavine, kako bi potpuno spremni docekali ski sezonu, rekao je Andrija Marjanović iz Ski Resorta.

Uz postojeću opremu, nabavljena je i nova za kvalitetnije skijanje.

Do sada smo imali četiri topa za vestacko osnezavanje koji prve dve godine nisu radili punim kapacitetom jer nije bilo dovoljno elektricne energije. U prethodnom periodu smo uspeli da završimo te nove instalacije za struju i kupimo jos dva topa, kako bi vestacki sneg doprineo kvalitetu staze. Za skijanje je najbolje, kada je odnos prirodnog i veštackog snega procentualno isti. Ocekujemo da cemo imati 60 – 70 dana skijanja, kazao je Marjanovic.

Pored tehničkih priprema, rukovodstva i zaposleni u ski centrima, imali su on line sastanke sa predstavnicima mininistarstva turizma.

Protekle sedmice je bila on line konferecija predstavnika ski centara sa Balkana i ex Yu republika, gde su bili i predstavnici ministarstava turizma. Zaključak je da ce svi ski centri raditi neometano sto se tiče samog sporta, jer se sve odvija na snegu, napolju, a skijaši su koristili maske i pre korone, a na zičari su ljudi odvojeni u korpama, pa samo skijanje nije problematicno. Ono sto može predstavljati problem su ugostiteljski objekti i ski rente, ali tu vec postoje mere koje su obavezne i vec se primenjuju. Tako da mi spremno docekujemo skijaše i u vreme korone. Sto se tice kupovine ski karata to je organizovano preko on line prodavnice na sajtu Ski Resorta. Preporučujemo svima da to učine, jer je trenutno akcijsko snizenje tih karata, koje se mogu beskontaktno preuzeti na stazi, navodi menadzer Ski Resorta.

Andrija Marjanović je istakao i da su i pre skijaške sezone, tokom leta i pocetkom jeseni radili na uređenju ski staze. Svake sedmice organizovali su skupljanje smeća, koje turisti na žalost ostavljaju za sobom. U septembru su organizovali masovnu akciju prikupljanja smeća na čitavom području Divčibara. Pre dve sedmice, volonteri su sadili tuje u gornjem delu staze, gde je ranije bio požar, kako bi se, kako kaže, odužili prirodi i šumi koju na Divčibarama napada i potkornjak. S toga planiraju da tu akciju organizuju svake jeseni i proleća. Ostaje da naredne godine grad Valjevo uradi bolji prilazni put sredini staze. Marjanovic ističe da su u Ski Resortu napravili projekat kosog lifta koji bi prevozio skijaše od parkinga do dna staze sa kabinom od 20 mesta, kao i idejno rešenje za novu plavu stazu koja je predvidjena za gradnju u narednom periodu, kako bi se skijanje na Divčibarama, odvijalo prema planu od pre nekoliko godina.

Podeli članak na društvene mreže