Uspešno je realizovan još jedan projekat Valjevske kulturne mreže, filmske radionice za osnovce viših razreda sa područja Grada Valjeva, pod nazivom „Kadar za sve!“.

Ukupno sedamdeset troje dece je pohađalo osam radionica organizovanih u saradnji sa školama u Divcima, Brankovini, Dračiću, Valjevskoj Kamenici, Poćuti, Stavama, Popučkama i Valjevu. Rezultat njihovog angažmana i učešća jeste stečeno teorijsko znanje i veštine o osnovama filma i svim aspektima realizacije jednog audio-vizuelnog dela, kao i osam kratkih igranih filmova.

Polaznici su u anketama sprovedenim na kraju svake radionice dali najviše ocene sadržaju programa i realizaciji, dok se većina njih izjasnila da su zainteresovani za nastavak učešća u sličnim filmskim projektima u okviru svoje škole ili uopšte.

Kreativnost, otvorenost i znatiželja dece koja su učestvovala na ovim radionicama podsetili su me zašto sam se zaljubio u film i zašto su ovakvi projekti neophodni, kaže scenarista i reditelj, Marko Marković.

Radionice su prevazišle moja očekivanja. Naši polaznici su bili izuzetno zainteresovani i angažovani. Ispostavilo se da deca već barataju osnovama filmskog jezika na intuitivnom nivou zbog korišćenja socijalnih mreža. U tom smislu, naša predavanja su im značila što smo mogli da osetimo. Moj najjači utisak je da se osnovna filmska pismenost postala neophodnost za naše polaznike, rekao je reditelj Kosta Đorđević.

Pored Marka i Koste, mentorka je bila direktorka fotografije, Bojana Andrić, a veliki doprinos dali su i članovi Vakuma, bivši polaznici ranijih filmskih radionica, Antonije Manojlović i Katarina Radmilović.

Najveće zadovoljstvo je videti sreću kod polaznika koji su otkrili svoje skrivene talente, razvili nova interesovanja u pravcu filmske umetnosti i izrazili želju da proširuju znanja. Za nas organizatore to je vetar u leđa i znak da je ovo što radimo od neprocenljive vrednosti i značaja, kako za mlade učesnike programa, tako i za škole, kaže projektni koordinator, Dragana Jakovljević.

Kraj projekta označilo je onlajn takmičenje koje je Udruženje Vakum organizovalo na svojim društvenim mrežama od 7. do 13. juna, gde je šira javnost mogla da se upozna sa rezultatima radionica, ali i da da svoj glas putem lajka za film koji im se najviše svideo.

Podebnik je film „Nestašni brat“, koji su realizovali učenici i učenice OŠ „Stevan Filipović, Divci.

Pobednicima će biti uručene knjige o snimanju filma, a svih osam filmova biće prikazano u okviru predstojećeg izdanja Valjevskih filmskih susreta.

Filmske radionice „Kadar za sve!“ su podržane u okviru projekta „Platforma za upravljanje javnim finansijama“ koji finansira Vlada Švedske i Grad Valjevo, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

 

Podeli članak na društvene mreže