U okviru projekta „Živeti zajedno – Unapređenje kanalizacione mreže u romskom naselju Bair u Valjevu“ urađena je nova fekalna kanalizaciona mreža u ulicama Milovana Glišića, Alekse Šantića, Bobovčevoj i Šumadijskoj ulici, a u delu Šumadijske postavljena je glavna cev gde su predviđeni prepumpni kućni priključci za korisnike.

U Ulici Popa Andrije i Bairskoj rekonstruisana je postojeća fekalna kanalizaciona mreža. Ulice su nakon završetka radova kompletno asfaltirane, izuzev Bobovčeve koja je na zahtev stanara vraćena u prvobitno stanje. Održana je i finalna konferencija koja je bila prilika da se predstave realizovane aktivnosti i rezultati projekta. Prema rečima gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, realizacija ovog projekta za grad Valjevo je značajna jer su poboljšani uslovi života u ovom naselju, poboljšana je komunalna infrastruktura i uticalo se na zaštitu životne sredine.

Za grad Valjevo bitno je svako naselje i svaki deo grada. Bair je blizu centra grada, a nije imao regulisanu postojeću kanalizacionu mrežu. Zahvaljujem se Evropskoj uniji koja je finansirala ovaj projekat iz programa EU PRO, UNOPS-u na realizaciji i mogu da kažem da će grad Valjevo u svojim finansijskim i razvojnim planovima u budućnosti posvetiti više pažnje unapređenju kvaliteta života svih građana. Cilj nam je da sva naselja na teritoriji grada budu bolja, lepša, bezbednija i kvalitetnija mesta za život svih nas i naše dece, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi UNOPS u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije preko programa EU PRO. Nosilac projekta je Grad Valjevo, a partner na projektu je JKP Vodovod-Valjevo.

Jasno je da su benefiti izvedene kanalizacione mreže na zdravlje stanovnika naselja Bair nemerljivi, ali osim izvedene infrastrukture stanovnici Baira će dobiti i unapređene komunalne usluge. Osim toga, uticaj na zaštitu životne sredine ovog projekta je zaista značajan, jer se sistem za upravljanje otpadnih voda unapređuje i sve otpadne vode iz ovog naselja se prebacuju u sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Ovo je upravo i cilj projekata lokalne infrastrukture za poboljšanje uslova života lokalnog stanovništva kroz poboljšanje uslova u školama, vrtićima, ustanovama kulture, sportskim ustanovama ili kao što je slučaj u Valjevu – unapređenje komunalne infrastrukture, kaže Dragana Novaković, menadžer sektora za infrastrukturu EU PRO Programa.

Ovaj projekat je među 37 koji Evropska unija u saradnji sa Vladom Republike Srbije sprovodi kroz programe EU PRO, koji su vredni ukupno 4,5 miliona evra.

Izgradnja i rekonstrukcija 636 metara kanalizacione mreže u naselju Bair trajala je od kraja jula 2019. do aprila 2020. godine, a ukupna vrednost projekta je 234.310 evra, od čega je 150.000 evra donacija Evropske unije, a grad Valjevo je projekat sufinansirao sa 84.310 evra.

Podeli članak na društvene mreže