ZZJZ Valjevo je počeo sa radom nakon dvonedeljne pauze u četvrtak 9.aprila 2020. Direktorka te zdravstvene ustanove dr Marija Gavrilović je u fono izjavi za Jutarnji program Televizije Valjevo Plus rekla da bez obzira što su zaposleni bili u izolaciji, prekida u radu nije bilo:

Zavod nije prekidao one poslove koji su vezani za epidemiološku službu i obaveze oko pandemije COVID 19. Nije bilo terenskog rada , ali se i ta obaveza izvršavala uz pomoć zavoda iz Šapca i Beograda. Svi ostali poslovi su se obavljali telefonom ili elektronski, a izveštaji su se svakodenvno slali nadležnim instituacijama- Ministarstvu zdravlja, Institutu Batut, Kriznom štabu grada Valjeva, vojsci I policiji. Počinjao se već od 4.30 ujutru, što je bilo novo iskustvo za sve zaposlene, rekla je dr Marija Gavrilović.

Većina koja je bila negativna na testovima za COVID 19 se vratila na posao, a njih petoro još uvek čeka rezultate drugog testiranja. Dvoje zaposlenih je smešteno u privremene bolnice na Sajmu u Beogradu I u banji Selters kod Mladenovca. Za sada zaposleni u ZZJZ prioriteno rade sve ono što je vezano za pandemiju korona virusa, dok se ostale obaveze obavljaju redukovano, rekla je dr Marija Gavrilović. S obzirom I da su pristigli novi testovi za COVID 19, u testiranju onih koji imaju simptome koji ukazuju na infekciju tim virusom pored ZZJZ učestvuju I Dom zdravlja i Opšta bolnica Valjevo. Na naše pitanje da nam , kao ponovo postavljeni rukovodilac Stručno operativnog tima, kaže, kako on radi, direktorka ZZJZ Valjevo je odgovorila:

Ja sam obaveštena da sam ponovo imenovana za rukovodioca Stručnog operativnog tima. Međutim, ja sam poslala gradonačelniku I Štabu odgovor da zbog ličnih I zdravstvenih problema ne mogu da prihvatim tu ulogu. Ali što se tiče stručne saradnje, radiću kao I do sada . Dostavljaću izveštaje o najnovijim podacima o pacijentima pozitivnim na korona virus, kao I sve ostalo.

Dr Marija Gavrilović je istakla da su u ovom trenutku I zdravsrtveni radnici i pacijenti na istoj strani, a na suprotnoj je virus koji “pokušava da nađe domaćina”. Zato je apelovala na građane da poštuju zabrane i svedu sve kontakte na najmanju meru, kako bi se što pre izašlo iz ove situacije.

Podeli članak na društvene mreže